Alle negen drainagebuizen onder de tennisbanen in Akkrum zijn schoongespoeld. Als gevolg van het ontbreken van tekeningen met de exacte locatie zijn vrijwilligers twee volle dagen bezig geweest. Vooral de buizen onder de natste kant van baan drie zaten vol met blauwe drek. Ook uit andere buizen kwamen soms flinke hoeveelheden drab.
Alles op tekening
Het doorspoelen van de buizen is de opwarmer voor de finale komend voorjaar. De Antea Groep zal tijdens de grote onderhoudsbeurt komend voorjaar de waterdoorlatendheid van alle drie banen vergroten. Daarvoor komt een speciale machine met fijne naalden, die dwars door het tapijt en de toplaag tienduizenden gaatjes zal prikken. Speciaal voor deze machine worden de toegangshekken naar het complex en de banen verbreed.
Uit de speurtocht van de vrijwilligers kwam naar voren dat de negen drainagebuizen vanaf de spoelputten op het voetbaltrainingsveld over baan drie én de volledige lengte van de banen 1 en 2 lopen. De negen putten zijn onderling verbonden met een pvc-buizen, die uitkomen op de straatkolk aan de kopse kant van baan drie. Het water daaruit wordt via een rioleringsbuis naar de pomp ter hoogte van de voetbal kantine gevoerd.
De buizen van het oude drainagesysteem – van vòòr de baanvernieuwing in 2007 – liep haaks op het huidige buizenstelsel. Langs baan 2 en de kopse kant van baan drie liggen nog steeds alle spoelputten. De drainagebuizen van baan drie zijn weggehaald en na een meter onder het speelveld ingekort en afgedopt. Onder de banen 1 en 2 lopen die drainagebuizen nog steeds. Dat betekende dat de vrijwilligersploeg daar de boel ook moest schoonspoelen.
Afstanden ingemeten
Gelukkig voor de vrijwilligers liggen alle buizen op vier meter afstand evenwijdig aan elkaar. Dat is de standaard afstand voor drainage onder tennisvelden. Op het moment dat ze de eerste put vonden, konden ze vrij gemakkelijk ook de anderen vinden. Pal boven alle putdeksels ligt nu op 10 tot 20 centimeter diepte een trottoirtegel, die met een prikker vrij gemakkelijk kan worden aangestoken. Op het trainingsveld liggen de doorspoelputten wat verder van het hek af. Het hart van de eerste zes putdeksels (vanaf de kolk gerekend) liggen op 2,70 meter vanaf het hek, de laatste drie op 2,65 meter.
Op bijgaande tekeningen staan de precieze maten: A: langs baan 2; B: langs baan 3 op het traingsveld van voetbal
Foto's: Noordoost.nl
Met behulp van een pomp van verhuurbedrijf Boels zijn alle drainagebuizen schoongespoten. De tachtig meter lange slang was royaal voldoende voor de bijna vijftig meter lange drainagebuizen, die onder alle drie banen liggen. De waterdruk aan de spuitkop werd tot de vereiste tien bar teruggebracht om beschadiging aan de buizen te voorkomen. De vierhonderd-litertank werd vanaf de kranen op de banen 2 of 3 vrijwel continu bijgevuld. De spuitcombinatie op een aanhangwagen was 's ochtend speciaal voor de actie op de tennisbanen van de Boerls-vestiging in Groningen naar die in Heerenveen gebracht. Op de foto van links naar rechts Geert Couperus, Rikus Rudolphi en René Need.
Smerige broeken, laarzen en de handschoenen aan. Harde werkers graven negen gaten om de doorspoelputten van het drainagesysteem bloot te leggen. De broek is van Rikus Rudolphi, René Need (l) en Herman Bierma graven.
Geert Couperus drukt de slang door de drainagebuis om alle ongerechtigheden - meest zand, soms klei - weg te spoelen. Het drainagesysteem is na twee dagen noeste vrijwilligersarbeid weer schoon.
Herman Bierma bindt het winddoek van sponsor chinees-indisch restaurant Lotus in Akkrum in stukken. De lappen worden gebruikt om het zand op te leggen, zodat het gras van het trainingsveld zo groen mogelijk blijft. Lotus was jarenlang sponsr van de tennisvereniging. Na afloop van toernooitjes haalden deelnemers regelmatig buffetjes op en verorberden die samen in
het clubgebouw.