header_corona_afstand_houden_300.jpg

De nieuwste klok van Tennisvereniging Akkrum is stormvast opgehangen. Met de laatste handvol, meest tweedehands [ ... ]

Lees verder....

Terwijl de energieprijzen de pan uitgieren, brandden woensdagnacht en donderdag een groot deel van de [ ... ]

Lees verder....
Overige berichten:

090916 onderhoud banen16 september 2009: De woensdagochtendploeg krijgt baanveeginstructies. Met van links naar rechts Maarten Bijker, Freek Klijnsma, Anne Sijbesma, baancommissaris Willem Kraaij, Frans Rohling en Henk de Boer. Zij krijgen uitleg van DEM-medewerker Wietse Hospes.Elke week machinaal vegen

De baanveegploeg van Tennisvereniging Akkrum kan wel wat versterking gebruiken. Het team van zeven mensen veegt periodiek de tennisbanen. Insteek is om de matten bespeelbaar te houden. Sinds 2007 zijn de banen van kunstgras met keramisch gravel voorzien. De banen moeten het liefst elke week een keer machinaal worden geveegd.

Vanaf het begin verzorgde een groepje woensdagochtend-tennissers het machinale baanvegen. Dat gebeurt met een zitmaaier, waarvan de maaibalk is verwijderd. Het eerste groepje vond het na zeven jaar de tijd rijp om de fakkel over te dragen aan nieuwe krachten, die zich willen identificeren met Cock van der Laak, een personage uit de meesterlijke VPRO-serie Van Kooten en De Bie, die voor zijn gazon van 4 m2 een zitmaaier heeft aangeschaft, omdat hij altijd al een zitmaaier heeft gewild.

Sinds 2014 veegt de huidige baanveegploeg van zeven man de tennisbanen. Dat is nodig om goede bespeelbare banen te houden. Door het vegen wordt het keramisch gravel losgemaakt en opnieuw over de baan verspreid. Mos en alg krijgen dan minder kans om de kunstgrasmat aan te tasten. Het vegen gebeurt met een grote driehoeksbezem. Daarna worden de banen met een zware rubbermat gesleept. Het trekkertje is bij dat werk onmisbaar.

Na verloop van tijd zijn de Akkrumer tennisbanen minder doorlatend geworden, omdat vervuiling door plantenresten (mos, verpulverde bladval) niet helemaal is te voorkomen. Twee jaar geleden is de drainage al een keer grondig doorgespoten, zodat we zeker weten dat het probleem van water op de baan niet door een dichtgeslibde drainage komt. De doorlatendheid van de kunstof grasmat is ook minder geworden, doordat het keramische gravel in de loop van de tijd is afgesleten en compacter is geworden.

Uit onderzoek door ingenieursbureau Antea in Heerenveen, J en E sports (verzorgt het jaarlijkse groot onderhoud) en de tennisbond KNLTB is gebleken dat de banen nog een jaar of zes mee kunnen als er extra maatregelen worden genomen. Een van de maatregelen is de inzet van groot materieel voor het jaarlijkse groot onderhoud. Daarvoor zijn kortgeleden de toegangspoorten van de banen verbreed. Een andere maatregel was de aanschaf van een nieuwe en zwaardere driehoeksbezem. De nieuwe bezem woelt dieper door de infill, waardoor vervuiling aan de oppervlakte komt en bij droog weer kan weg waaien.

Het bestuur maakt binnenkort een afspraak met het bedrijf J en E sports voor een groot-onderhoudsbeurt in een periode wanneer droog weer wordt verwacht. Dan wordt bekeken welke maatregelen nog meer moeten worden genomen. Bijvoorbeeld het (deels) verwijderen van het afgesleten keramisch gravel en het opkloppen van het tapijt tot uiteindelijk het prikken van heel veel kleine gaatjes in het tapijt. Als deze maatregelen helpen, dan kunnen onze banen daarmee een levensduur bereiken van meer dan twintig jaar.

Ook bereid af en toe de baan machinaal te vegen? De baanveegploeg kan nog wel wat versterking gebruiken! Een mailtje aan coördinator Herman Bierma van de veegploeg ( h.bierma9@upcmail.nl) wordt in dank aanvaard.

Foto's en video: Noordoost.nl

26 mei 2018: In zijn tijd als baancommissaris veegde Fred Zondervan frequent de tennisbanen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 september 2009: DEM-medewerker Wietse Hospes geeft aanwijzingen, terwijl Freek Klijnsma op de trekker rijdt.090916 onderhoud banen 2

Agenda

04 jan 2025    16:30 - 19:00
Nieuwjaarsreceptie 2025

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000