17020858_Koukleumenopdebank.jpg

Het nieuwe clubgebouw met sfeervolle kantine en terras is al jaren open, maar een horecavergunning had Tennisvereniging Akkrum niet. De gemeente Boarnsterhim heeft de bijbehorende paperassen nu verstrekt. Bezwaren zijn er niet binnengekomen.

Het gemis van de horecavergunning kwam eind vorig jaar aan het licht. De leden van de huidige kantinecommissie gingen er van uit dat met de bouwvergunning voor de nieuwe kantine ook de horecavergunning was geregeld. Die koppeling lag er vijf jaar geleden nog niet. Nu wel. Bovendien schrijft de gemeente nu elke tien jaar de verenigingen aan met de vraag of de situatie nog steeds dezelfde is zoals op de vergunningen staat. Daarbij gaat het om de namen van bestuursleden, enzovoort.

rompslomp. De gemeente wil van alles hebben, zoals bouwtekeningen,
bestuursreglementen, statuten, Kvk_uittreksels
Voor de kantinecommissie gaf de aamvraag nog een hele rompslomp. De gemeente wilde van alles hebben, zoals bouwtekeningen, bestuursreglementen, statuten, een kvk_uittreksel en de Verklaringen van Sociale Hygiëne. Ook werden allerlei controles in en rond de kantine uitgevoerd. Het contact met de gemeentelijke vergunningverlener APV/Bijzondere Wetten, Sietske van der Wal, verliep al die tijd soepel.110410_ZomerOpen_Jeugd_2011a

Een investering in een ventilator was de enige extra voorwaarde voor de verlening van de vergunning. Het bestaande ventilatiesysteem had onvoldoende capaciteit als de kantine tijdens een feestje volledig vol is. Een situatie die weinig voorkomt. Tegelijk werd ook een controle door de brandweer gehouden. Alles was verder prima voor elkaar. Alleen een brandblusser in de keuken moest nog op een beugel worden gehangen.

De controle is in handen van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), die stelselmatig bij de gemeente aanklopt om te informeren of alles nog goed geregeld is. Beiden wisselen ook informatie uit. Vanwege het ontbreken van een vergunning wisten ze niet direct van bestaan van de nieuwe kantine  af. Dat wordt straks anders, dus dan kan de tennisvereniging ook controles verwachten. In Grou komen ze regelmatig bij - grote - evenementen langs, vertelde Sietske van der Wal. In Akkrum is dat - voor zover zij weet - nog niet gebeurd.

Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de kantine alleen voor eigen activiteiten van de tennisvereniging wordt gebruikt. Daarmee wordt concurrentie met de horecazaken in het dorp - de zogeheten paracommercie - voorkomen. Na afloop van een toernooi of andere activiteit mag de kantine uiterlijk nog een uur zijn geopend.

 

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000