Binnen Tennisvereniging Akkrum heerst ontevredenheid over de hoogte van de grondwal tussen het voetbalveld en het tenniscomplex. Op de aarden wal, die met vrijkomende grond uit het B-veld wordt aangelegd, komen struiken en bomen als windkering. Na jarenlange ellende met een mislukte aanplant van een beukenhaag en omgewaaide hekwerken rekenden de tennissers op een vlotte oplossing van de stormoverlast. Die hoop is nu de grond in geboord.
De tennisvereniging vroeg om een grondwal van 1,5 tot 2 meter, zodat – inclusief beplanting van 80 cm – direct een windkering van een kleine drie meter wordt gerealiseerd. De hoogte van de aarden wal bedraagt nu zo’n 25 centimeter. Met kunst- en vliegwerk kan de kruin nog naar circa 80 centimeter hoogte worden gebracht. De huidige, brede grondwal wordt dan versmald en opgehoogd.
Met de aanleg van het kunstgrasveld van de voetbalvereniging leken de problemen rap voorbij, maar met de aanleg van de ,,molshoop’’ zal het nog een aantal jaren duren voordat er een serieuze windkering is gegroeid, is de verwachting van de tennisclub. Een laurierstruik groeit 30 tot 50 centimeter per jaar. ,,Als het tegenzit, dan zitten we pas over drie tot vier jaar op een hoogte van drie meter.’’
De gemeente Heerenveen zegt dat nieuwe planten op een hogere wal moeilijk tot niet aanslaan. Elders in de gemeente zijn daar voorbeelden van. Vanuit de tennisvereniging worden bij dat argument vraagtekens geplaatst, omdat – dicht bij huis – Rijkswaterstaat langs de A32 bijvoorbeeld vier tot zes meter hoge grondwallen met begroeiing heeft staan. Bovendien is de club in de gelegenheid om de nieuwe aanplant bij droogte van water te voorzien. De waterleiding loopt tot pal onder de aan te leggen windwal.
De stormproblematiek heeft Tennisvereniging Akkrum handenvol geld gekost. Om schade aan de hekken te voorkomen, haalt een speciaal opgericht stormcommissie de winddoeken van de hekken als het hard waait. Die doeken worden ook steeds weer opgehangen. Alle hekken zijn al versterkt met schoren en stalen staanders. Net als de reparatie van de stormschade zijn de kosten daarvoor ook voor rekening van de tennisvereniging.
Wateroverlast
Begin deze week dreigde wateroverlast op de banen, omdat bulten grond in de sloot waren gestort die het regenwater uit de pomp bij baan drie afvoert. Het probleem was vorige week dinsdag al geconstateerd en zou direct worden verholpen, maar Fred Zondervan moest maandags na zijn vakantie opnieuw aan de bel trekken. Nog dezelfde avond is het euvel verholpen.
Bij de foto:
Een kraanmachinist van het loonbedrijf Ark en Reau in Aldeboarn maakt een 25 centimeter grondwal over de hele breedte van de tussenstrook, terwijl afgesroken was dat ie smaller en hoger zou worden. Met de aanwezige hoeveelheid grond is een grondwal van amper 80 centimeter hoogte haalbaar. ,,Daar balen we flink van, want op deze manier duurt het nog jaren voordat we een knappe windkering hebben.''
Foto: Noordoost.nl