17020858_Koukleumenopdebank.jpg

17062952 TVA Anne Sijbesma pakt zijn kabouter uit 500Ruim een jaar na zijn vermissing is een tuinkabouter opgedoken op de tennisbaan in Akkrum. Eigenaar Anne Sijbesma won het beeld tijdens het jubileumtoernooi op 31 augustus 2002 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Tennisvereniging Akkrum. De kabouter stond al die jaren in zijn voortuin, tot vorig voorjaar. De kale plek naast de tuinbank voor zijn raam herinnerde alleen nog aan de kabouter, die in de loop van de jaren zijn vrolijke kleuren had verloren.

Wie schetst de verbazing van Sijbesma toen hij tijdens het door hem zelf georganiseerde gezelligheidstoernooi op 27 juni 2017 de kabouter weer terug kreeg. Als prijs van een verloting, die helemaal geen verloting was, maar alleen bedoeld om het tuinbeeld weer op de juiste plek te krijgen. Als laatste van de 24 deelnemers raadde Sijbesma het juiste cijfer: 15. Hij mocht een fraai pakket met een kleurige strik van crèpepapier uitpakken. Toen hij een rode puntmuts in de doos ontwaardde, ging een lichtje branden. ,,Ferdikkeme, dit is myn kabouter dochs net?!?’’

Tijdens de prijsuitreiking kort ervoor vertelde hij nog in geuren en kleuren dat hij in het begin van deze eeuw de winnaar van een enorme tuinkabouter was. En dat het beeld uit zijn tuin was gestolen. Wat Sijbesma niet wist, was dat degene die de kabouter op de Fryske Dei van 2002 had gekocht als prijs voor het toernooi, de dader was. Alex de Haan had gezien hoe de verf afbladderde en de kleuren in de loop van de jaren vervaagden. Hij vroeg Durk Kooistra van Kooistra Jachtschildersbedrijf in Akkrum (www.kooistrajachtschildersbedrijf.nl) om de kabouter weer zijn originele kleuren terug te geven.

Het plan was perfect, de tijd om te schilderen ontbrak. Het werd kerst, het jaar wisselde, de bomen kregen spruiten en waarachtig, de eerste streken werden gezet. Niet op het ijs, maar de verf op de kabouter. Durk had het druk. De laatste streken wilden niet lukken, maar hulp kwam uit onverwachte hoek. Agnes Kruiper wilde de verder strak in de lak staande superkabouter wel de finishing touch geven. En alzo geschiedde dat Anne Sijbesma de  kabouter een jaar na verdwijning uit de doos kon vissen. Hij staat inmiddels weer op zijn vertrouwde plek, kleurrijk te schitteren in de zon.

 

 

17062752 Superkabouter

 

Anne Sijbesma (r) won op 31 augustus 2002 het door hem georganiseerde jubileumtoernooi
van Tennisvereniging Akkrum. De superkabouter ging daarmee aan de neus voorbij van
clubtrainer Gerard Zwart, die als B-speler aan het recreatieve toernooi meedeed.

02083150 Tuinkabouter voor Anne Sijbesma

Foto's: Noordoost.nl

 

Agenda

30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000